Hvad er aronia godt for?

Hvad er aronia godt for?

”Ekstrakt af aroniabær har antioxidativ effekt og beskytter celler mod ødelæggelse af oxidativ stress.” (Kilde: EFSA, Artikel 13)

Aronia saft har et højt indhold af polyfenoler, hvilket kan ses med det blotte øje: Polyfenol – eller anthocyanin, som de også kaldes – er nemlig lilla og røde, og de er så stærkt repræsenterede i aroniabær, at de næsten farver bærrene helt sorte. Det vil du ved selvsyn erfare, hvis du kommer til at spilde aronia saft på dit lyse tøj: Pletterne bliver farvet dyb lilla! De kan dog fjernes med brun sæbe. Aroniabærrets indhold af polyfenol er langt højere end i f.eks. blåbær og tranebær.

Polyfenoler går i stykker, når de udsættes for varme. Derfor varmebehandler vi ikke vores aronia saft. Også vores andre hjemmelavede produkter af aronia som drys thé, marmelade, likør og glace er fremstillet efter principperne for raw food. Det betyder i praksis, at vores aronia saft aldrig er varmere end 5 grader C, og at de øvrige produkter ikke udsættes for temperaturer over 42 graders varme under produktionen af dem.

I det hele taget er polyfenolerne i bær generelt meget flygtige. Forskning viser, at de henfalder efter blot 3-4 måneder, hvilket er årsagen til, at vores Aronia saft ”kun” har 3 måneders holdbarhed. Man kan dog fryse Aroniabær eller saft uden at det ødelægger polyfenolerne.

 

Hvad er EFSA?

EFSA er et uafhængigt ekspertorgan, der har til formål at levere videnskabelig rådgivning til EU’s politikere omkring kemi og fødevarer. EFSA’s vurderinger leverer et totalt overblik over al den tilgængelige forskning på området, og kan derfor tillægges stor betydning.

danske Aroniabær saft juice elkærholm søeberg egtved