Hvad er aronia godt for?

Hvad er aronia godt for?

Virkning af aronia

Virkning af aronia beskrives således i EU: ”Ekstrakt af aroniabær har antioxidativ effekt og beskytter celler mod ødelæggelse af oxidativ stress” (Kilde: EFSA, Artikel 13). Aronia bær er de seneste år for mange blevet et super interessant bær, fordi det har et naturligt højt indhold af antioxidanter i form af blandt andet anthocyanin som også giver bærrene den sort violette farve.

Bioaktive stoffer i aronia, der farver stærkt

Aronia saft har et højt indhold af polyfenoler, hvilket kan ses med det blotte øje. Polyfenol – eller anthocyanin, som de også kaldes – er nemlig blå og røde. Der er så mange af dem i aroniabær, at de næsten farver bærrene helt sorte. Det vil du ved selvsyn erfare, hvis du kommer til at spilde aronia saft på dit lyse tøj: Pletterne bliver farvet dyb lilla! De kan dog fjernes med ren glycerin, der skal sidde en dags tid. Aroniabærrets indhold af polyfenol er langt højere end i f.eks. blåbær og tranebær.

Polyfenoler går i stykker, når de udsættes for varme. Derfor varmebehandler vi ikke vores aronia saft for at bevare virkning af aronia. Også vores andre hjemmelavede produkter af aronia som pulver, thé, marmelade, likør og glace er fremstillet efter principperne for raw food. Det betyder i praksis, at vores aronia saft aldrig overstiger 5 grader C. De øvrige produkter tilvirkes altid ved temperaturer under 42 graders C. Mange vitaminer  fra bærret bevares også på denne måde.

I det hele taget er polyfenolerne i bær generelt meget flygtige. Forskning viser, at de henfalder efter blot 3-4 måneder. For at bevare virkning af aronia har vi fastsat holdbarheden af vores aronia saft shot til kun 3 måneder.

Modne aroniabær fra vores plantage smækfyldt med bioaktive indholdsstoffer
Modne aroniabær fra vores plantage smækfyldt med bioaktive indholdsstoffer

 

Hvad er EFSA?

EFSA er et uafhængigt ekspertorgan, der har til formål at levere videnskabelig rådgivning til EU’s politikere omkring kemi og fødevarer. EFSA’s vurderinger leverer et totalt overblik over al den tilgængelige forskning på området, og kan derfor tillægges stor betydning.

Læs mere om EFSA her: https://da.wikipedia.org/wiki/Den_Europ%C3%A6iske_F%C3%B8devaresikkerhedsautoritet