Guide til dyrkning af aronia planter i din have

Her får du grundlæggende viden om dyrkning og pleje af Aronia-planter i din have.

Aronia i din have

Aronia melanocarpa er den latinske betegnelse for den busk, vi i Danmark i daglig tale kalder storfrugtet Aronia eller surbær. ”Melanocarpa” betyder mange bær. Busken er attraktiv for sine skiftende, smukke farver igennem vækstsæsonen og for sine karakteristiske kulsorte bær, der egner sig godt som en del af bl.a. smoothies og marmelade. Den er også ideel som topping på morgenmad eller kager.

Aronia plantage

Buskens egenskaber

Aronia er en middelstor løvfældende busk, der kan blive op til 3,5 m høj og bred. Den stammer fra grænseområdet mellem USA og Canada. Planten er i sig selv nøjsom og hårdfør og dyrkes i dag fra Slovenien i syd til Sibirien i nord.

I det tidlige forår springer busken ud i en dyb lilla farve, inden den fuldt udsprunget får flotte mørkegrønne og blanke blade. Om efteråret skifter bladene endnu engang farve, denne gang til ildrøde nuancer.

I sidste halvdel af maj måned blomstrer den med små, duftende hvide blomster med lilla støvdragere. Blomsterne tiltrækker en bred vifte af bestøvere såsom bier, humlebier og svirrefluer. Blomsterne kan dog også vindbestøves, og typisk bliver op til 80 % af blomsterne til bær. (For solbær og ribs er det kun 20 % af blomsterne, der bliver til bær!) Omkring den 1. august skifter bærrene farve fra grønne til sorte, men du skal ikke lade dig narre, for først en uge ind i september måned har aroniabærrene opbygget så meget sukker og anthocyanin, at de er modne og dermed klar til høst. Et fuldmodent aroniabær vejer ca. 1 gram, og der sidder typisk op til 20 bær per klase.

 

 

Blomstrende aronia en på gren

Sorter af Aronia

Der findes tre arter af sortfrugtet surbær, hvoraf Aronia Melanocarpa er den mest udbredte og velegnede til havedyrkning. Inden for denne art findes de tre populære sorter: ‘Aron,’ ‘Nero,’ og ‘Viking,’ som alle producerer spiselige bær. ‘Aron’ er en dansk sort, som er udvalgt med pryd for øje. Den bærer mange, mindre bær. Sorterne ’Viking’ og ’Nero’ er udviklet med sigte på bærproduktion. ´Viking´ stammer fra Finland, mens ´Nero´ er forædlet i Tyskland. Du vil også kunne finde sorten ’Hugin’ i planteskolerne. Den stammer fra Sverige og adskiller sig fra de tre øvrige sorter ved at være noget mindre og tættere, have meget smukke, lancetformede blade og et væld af meget små bær, som knapt når til modenhed i Danmark.

Højt indhold af polyfenoler

I USA kaldes Aroniabær for en superfood på grund af dets høje indhold af polyfenoler og C-vitamin, som bidrager til at vedligeholde immunforsvaret. Bærrene er lette at plukke, da de sidder i store klaser. Men polyfenolerne, der kan kendes på deres mørklilla farve, farver alt, hvad de kommer i nærheden af, så vær klar til at skylle efter med rigelig vand og eventuel brun sæbe, hvis du har fået uønskede pletter på dit tøj. Vi anbefaler, at du, ligesom os, bruger handsker, når du plukker eller håndterer aroniabær, for at undgå misfarvning af dine hænder.

 

 

Aronia saft som abonnement

 

Anvendelse af Aroniabær

Aroniabær er ikke oplagte at spise direkte fra busken, da de har et højt indhold af tannin, der giver en let, bitter, sammensnørende smag. Smagen bliver derimod meget bedre, hvis de først fryses ned. Hvis du tilmed fryser dem ned i små portioner, er de lette at tage op til senere brug i smoothies eller som topping på morgenmaden. For at bevare deres høje polyfenolindhold anbefaler vi, at du koldpresser de optøede bær i en æblepresser eller juicer, hvis de skal bruges til saft. Vær igen opmærksom på, at det kan betale sig at behandle aronia forsigtigt i køkkenet, så du undgår alt for mange stænk af dens saft, som vil være tidskrævende at slippe af med igen.

Plantning og pleje

Aronia er en robust og hårdfør busk, der trives i forskellige jordtyper og kan tåle både vind og delvis skygge. Har du valgt at have aronia i din have med bærproduktion for øje, vil vi dog anbefale, at busken placeres i sol eller halvskygge, i læ og med god afstand til andre buske og træer. Den kan blive lidt åben inde i busken, så plant den gerne i lidt afstand fra din terrasse, da den er aller kønnest på lidt afstand.

Det bedste tidspunkt for plantning er enten efterår eller tidlig forår, hvor jorden er fugtig. En simpel plantningsprocedure inkluderer grundig vanding af rodklumpen, oprettelse af et passende plantehul, placering af planten og vanding efter behov. Busken beskæres om vinteren ved at fjerne en eller flere grene helt nede ved basis, så der kommer mere lys ind i busken.

 

 

Aronia marmelade ekstra

Aronia som hæk

Aronia fungerer også glimrende som hækplante. Den er i stand til at modstå tørke, fugt, forurenet luft og vejsalt. På grund af dens tæthed tiltrækker en surbærhæk ofte småfugle, der bygger reder i den og tager for sig af bærrene allerede i august måned, hvor bærrene egentlig endnu ikke er modne. Beskæring er en vigtig del af vedligeholdelsen af en Aronia-hæk og kan udføres om vinteren, foråret eller tidligt efterår, afhængigt af haveforholdene.

Artiklen giver en grundig guide til dyrkning og pleje af Aronia i din have, herunder plantning, pleje, ernæringsmæssige fordele og anvendelser. Med den rette opmærksomhed kan du nyde godt af de smukke farver og næringsrige aroniabær, som denne alsidige busk har at tilbyde. Giv din have et strejf af sundhed og skønhed med Aronia!

Aroniabær ekstrakt har en antioxidant virkning, der hjælper med at beskytte celler mod skader forårsaget af oxidativt stress.

 

 

 

Se vores udvalg af aronia produkter:

Aronia shots produktbillede webshop

Aronia shots

Aronia pulver i ny emballage.

Aronia pulver

Produktbillede, alle produkter

Alle produkter