Hvad indeholder aronia?
Aronia indeholder mange interessante bioaktive stoffer. De har fået meget kunstfærdige navne, som vi bruger, når vi skal beskrive, hvorfor aronia er så interessant. For at slippe for at du må have det helt store kemileksikon frem, har vi her lavet en kort beskrivelse af de vigtigste fagord:
Antioxidanter hører til gruppen af molekyler og enzymer, der biokemisk er i stand til at binde frie radikaler- heraf navnet anti-oxidanter.
Polyfenoler er en undergruppe af antioxidanter. Kendetegnet for fenolerne er, at de har en OH-gruppe knyttet til en benzénring. En polyfenol er et molekyle, der er sammensat af 2 eller flere fenoler. Velkendte polyfenoler er anthocyanin, catechin, fenol, flavonoid, kinon, lignin, quercitin resveratrol og tannin.
Anthocyanin er igen en fællesbetegnelse for de polyfenoler, der fungerer som røde og blå farvepigmenter i planter som f.eks rødkål, rødebede og aronia.
Vi ved at disse plante-fenoler virker som plantens eget immunforsvar mod svampe- og skadedyrsangreb på både bær og blade. Er man tvivl om plantens høje indhold, kan man iagttage udspringet af Aronia i foråret, hvor bladene er dybt violette eller i oktober måned, hvor bladene har de mest vidunderlige postkasserøde høstfarver. Man får også syn for sagen, hvis man blander Aronia saft med andre fødevarer: Aronias rød-violette farve vil fuldstændigt dominere de andre frugters farver.
Aroniabær har et højt indhold af C-vitamin og er en kilde til kalium, hvilket fremgår af nedenstående tabel.
Analyseresultater fra international forskningsartikel om aronia
Af Sabine E. Kulling, Harshadai M. Rawel, Department of Food Chemistry, Institute of Nutritional Science, University of Potsdam, Nuthetal (OT Bergholz-Rehbrücke),
Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health Effects:
Spiser man aroniabær direkte fra busken, oplever man for det første, at bærret afgiver en kraftig mørkerød farve, som skyldes dets høje indhold af anthocyanin. Dernæst opleves den sammensnerpende (astringerende) fornemmelse i mundhulen, når man smager på bærret. Det skyldes aronias meget høje indhold af tannin også kaldet procyanidin.
Aronia saft fra Elkærholm er meget anderledes end lignende produkter, bl.a. fordi vi ikke pasteuriserer saften. Læs mere ved at klikke hér.