Hvad indeholder aronia?

Aronia indeholder mange interessante bioaktive stoffer. De har fået meget kunstfærdige navne, som vi bruger, når vi skal beskrive, hvorfor aronia er så interessant. For at slippe for at du må have det helt store kemileksikon frem, har vi her lavet en kort beskrivelse af de vigtigste fagord:

Antioxidanter bruges af kroppen til at bekæmpe de frie radikaler, som hele tiden dannes, når kroppen forbruger ilt. Velkendte antioxidanter er: E-vitamin, Beta-caroten, C- vitamin og Selen.

Polyfenoler er en undergruppe af antioxidanter. Kendetegnet for fenolerne er, at de har en OH-gruppe knyttet til en benzénring. En polyfenol er et molekyle, der er sammensat af 2 eller flere fenoler. Velkendte polyfenoler er anthocyanin, catechin, fenol, flavonoid, kinon, lignin, quercitin resversatrol og tannin.

Anthocyanin er igen en fællesbetegnelse for de polyfenoler, der fungerer som røde og blå farvepigmenter i planter som f.eks rødkål, rødebede og aronia.

Vi ved at disse plante-fenoler virker som plantens eget imminforsvar mod svampe- og skadedyrsangreb på både bær og blade. Er man tvivl om plantens høje indhold, kan man iagttage udspringet af Aronia i foråret, hvor bladene er dybt violette eller i oktober måned, hvor bladene har de mest vidunderlige postkasserøde høstfarver. Man får også syn for sagen, hvis man blander Aronia saft med andre fødevarer: Aronias rød-violette farve vil fuldstændigt dominere de andre frugters farver.

Internationale forskningsartikler om aronia

Følgende artikel har kultstatus blandt folk, der beskæftiger sig med Aronia. I artiklen findes der let forståelige tabeller, der viser såvel de almindelige indholdsstoffer som de fenolske forbindelser i Aronia:

http://powerfulberry.com/aronia-review-2008-planta-medica.pdf

På databasen www.pubmed.org kan du søge mere viden om Aronia melanocarpa, som amerikanerne også kalder Black Chokeberry. Spiser man aroniabær direkte fra busken, oplever man en sammensnerpende (astringerende) fornemmelse i mundhulen. Det skyldes bærrets meget høje indhold af tannin.

Aronia saft fra Elkærholm er meget anderledes end lignende produkter.  Læs mere ved at klikke hér.

Vil du vide mere om:

Aronia shots produktbillede webshop

Aronia shots

Aronia pulver i ny emballage.

Aronia pulver

Produktbillede, alle produkter

Alle produkter