Aroniabær, hvad er det godt for?

“Ekstrakt fra aroniabær har antioxidativ effekt og beskytter celler mod ødelæggelse af oxidativ stress.”

Det synes vi er en noget abstrakt beskrivelse. Professor Bente Klarlund, leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme og leder af Center for Aktiv Sundhed, anbefaler det noget mere kontant i hendes nye bog (på side 79):  Yngre med årene: “… spis dagligt 50-100 gram mørke bær som blåbær, brombær, solbær, hyldebær, mørke kirsebær og hindbær, som indeholder anthocyaniner”.

Vi samarbejder med danske universiteter

I efterhånden mange år har vi på Elkærholm haft et godt samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet og Syddansk Universitet om forskning i aroniabær. Her er nogle af de ting, som vi har fundet ud af:

Vores fælles forskning viser, at anthocyaniner nedbrydes, hvis de udsættes for varme (pasteurisering). Det vil vi selvfølgelig undgå: Derfor opbevarer vi altid vores aroniabær ved temperaturer under 5 °C lige fra de forlader busken i vores plantage, og til du står med en flaske aronia shot i dine hænder. Vi er faktisk den eneste producent i Europa, som ikke varmebehandler vores aroniasaft! En væsentlig sidegevinst ved vores særlige produktionsmetode er, at saften smager dejlig frisk og frugtagtig. Desuden er den astringerende smag af tannin reduceret til et ubetydeligt strejf.

Hvis du beslutter dig for at drikke aronia shot fra Elkærholm, er det meget vigtigt, at du altid opbevarer den i et koldt køleskab eller på frost, så den kan bevare sin høje kvalitet og holdbarhed.

Aronia indeholder mange anthocyaniner

Anthocyaniner hører til gruppen af antioxidanter. Aroniabærs høje indhold af anthocyaniner kan ses med det blotte øje, fordi det er dem, der giver aroniabærret sin mørklilla – ja næsten helt sorte – farve. Andre mørke bær som blåbær og sorte kirsebær indeholder også anthocyanin, men i meget lavere koncentrationer end i aroniabær. For eksempel indeholder aroniabær mere end 3 gange så mange anthocyaniner som blåbær.

Aronia Næringsindhold

Hvad er aronia?

Aronia er en stor busk, som måske bedre er kendt under populære navne som surbær eller sortrøn. Der findes forskellige arter af aroniabær, som primært er hjemhørende i Nordamerika, men som også stortrives her i Norden. Det friskplukkede bær kan minde lidt om solbær, men det adskiller sig markant på grund af sin karakteristiske bitre (astringerende) smag, som skyldes dets tårnhøje indhold af tannin og anthocyanin. Både aroniabær og aroniablade har også et meget højt indhold af begge stoffer, der virker som forsvarsværk imod angreb af svampe og skadedyr, men faktisk også imod solskoldning. Denne ”lille” finte gør dermed hele busken usædvanlig hårdfør og sund. Planten blomstrer med smukke hvide blomster i slutningen af maj, som når de bliver bestøvet af insekter, udvikler sig til nattesorte bær hen over sommeren. Aroniabær er plukkemodne i september måned. De tre mest udbredte sorter af Aronia melanocarpa er ´Nero´, ´Viking´ og ’Aron’.

 

Hvor meget Aronia saft skal man drikke om dagen?

Vores aroniashots er ikke varmebehandlet overhovedet og har derfor bevaret det meste af bærrets anthocyanin og C- vitamin under processen. C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion. Det betyder, at aronia shot fra Elkærholm er drøj i brug. Faktisk kan du i de fleste tilfælde nøjes med 1 daglig shot på 35 milliliter, som vi anbefaler, at du tager hver morgen før morgenmaden og/eller om aftenen lige før sengetid. Der er 14 dagsdoser i en flaske aronia shot fra Elkærholm. 

 

Hvorfor bør du drikke aronia saft?

Hvis du interesserer dig for at indtage en varieret kost, vil 1-2 aronia shots om dagen være et vigtigt bidrag hertil. Andre fødevarer i samme kategori, som ikke erstatter, men til sammen bidrager i denne sammenhæng er fed fisk, kål og fuldkorn.

Vær opmærksom på, at aronia saft har et naturligt indhold af sorbitol, hvilket kan virke afførende. Det afhænger selvfølgelig af hvor mange shots du tager dagligt, og det er der flere af vores kunder, der har fundet ud af og værdsætter  …

 

Hvorfor bør du spise aronia pulver?

Aronia pulver har ligesom saften et højt indhold af anthocyanin og en højt indhold af kostfibre på i alt 47% kostfibre. Til sammenligning indeholder havregryn og groft rugbrød begge omkring 9% kostfibre. Derfor er også aronia pulveret meget drøjt i brug. 3-6 gram aronia pulver dagligt er tilstrækkeligt. Vi anbefaler 1-2 teske dagligt (3-6 gram). Aronia pulver er meget nemt at spise, fordi det er fint formalet og har en diskret frugtsmag. Den kan drysses ovenpå din A-38, skyr, grød eller anden “skemad”. De kan blandes i smoothies, drysses ovenpå din frokostsalat eller blot skylles ned med et lille glas vand.

Kostfibre er særligt grove kulhydrater, der adskiller sig fra kostens øvrige kulhydrater ved ikke at blive nedbrudte af mave-tarmkanalens fordøjelsesenzymer og dermed når tyktarmen relativt uforandrede.

Trin-for-trin – sådan bruger du aronia shots

Det er let og enkelt at bruge vores aronia shot, som en fast del af din daglige rutine. Nedenfor guider vi dig igennem processen, så du får mest ud af produktet:

1. En flaske shots indeholder 14 shots, og du kan nøjes med at tage ét shot om dagen, gerne om morgenen før din morgenmad.
Husk at opbevare flasken i køleskabet, da saften er upasteuriseret!

2. Find et almindeligt shotglas eller lille snapseglas frem – så er det let at hælde den rigtige mængde op. Vi anbefaler 35 ml dagligt.

3. Du kan også blande din daglige aronia shot op med f.eks. æble- eller appelsinjuice, da de to safter komplimenterer hinanden rigtig godt.

4. Nyd den friske, frugtige drik og kom godt i gang med dagen.

Hvis du har spørgsmål til vores produkter, er du altid velkommen til at kontakte os, så hjælper vi gerne med at finde det produkt der passer bedst til dig, eller svare på dine spørgsmål.

Guide – Hvilket produkt skal jeg vælge?

Hos Elkærholm har vi to forskellige varianter af aroniasaft: Aronia shot classic der er produceret efter Dorthes farmors opskrift på upasteuriserede kirsebærsaft, som har sin oprindelse fra før 2. verdenskrig. Og Aronia shot uden tilsat sukker, der en sukkerfri variant af Aronia shot Classic. Sidstnævnte blev en del af vores sortiment i 2016, da vores kunder begyndte at efterspørge den. De to varianter indeholder stort set det samme, men da de ikke smager helt ens, giver det dig mulighed for at vælge den smag, som du synes bedst om.

Uden tilsat sukker

Vil du nyde den friske smag af aroniabær, der ikke har været opvarmede, og går du bevidst efter produkter uden tilsat sukker, er denne variant interessant for dig. Det naturlige indhold af sukker fra aroniasaften betyder, at den har en lidt skarpere og tydelig, frisk bæragtig smag. Så den henvender sig til dig, der synes, at almindeligt saftevand er for sødt. Smagen kan variere lidt fra pres til pres og særligt fra år til år. Her smager du den rene saft fra danske aroniabær. Denne variant er vores bestseller, og når du har først har smagt den, vil du ikke undvære den.

Classic med 5% sukker

Denne variant er som sagt grundstenen i vores shotproduktion af aroniabær. Det er opskriften til denne, som vi har fået i arv fra vores frugtavler ophav, og det er den, som vi har udviklet fra køkkenbordsforsøg og til egentlig produktion. Den er tilsat 3-5% sukker afhængig af høstårets indhold af naturligt frugtsukker i aroniabærret. Derfor smager den lidt sødere, og den største forskel er, at sukkeret ”snyder” dine smagsløg ved at dække over den sidste rest af indholdet af tannin i saften. Derfor opleves denne variant rund, frugtagtig og meget mild i smagen. Her får du overaskende velsmagende aroniasaft. Vælg Aronia shot Classic, hvis du påskønner den lille smule ekstra sødme, der kommer fra en gennemtestet og traditionsrig familieopskrift.

1-2 aronia shots om dagen, gerne indtaget på tom mave f.eks. morgen og aften. (1 shot= 35 ml).

Bemærk, at koncentrationen af anthocyanin er højere i vores saft end i aroniasaft, som er varmebehandlet. Det betyder, at der kan gælde andre doseringer for andre produkter af aronia.

1-2 teske fulde aronia pulver og dagen, gerne indtaget ovenpå morgenmaden eller salaten. (1 theske = 3 gram). Bemærk at vores aronia pulver, der består af dehydreret frugtkød, skaller og kerner af aroniabær består af 47% kostfibre.

Du kan læse mere om Aroniabærrets virkning ved at klikke hér.

Aronia shot er rig på C-vitamin. C-vitamin er med til at understøtte immunsystemets normale funktion. Da vi ikke opvarmer eller ilter saften, når vi producerer den, bevarer vi aronias naturlige høje indhold af C-vitamin. Derfor skal aronia shot altid opbevares ved maksimalt 5°C.

  • Aronia shot er en kilde til Kalium. Kalium spiller en rolle i vedligeholdelsen normale knogler. 
  • Daglig dosis: 1-2 shots om dagen.
  • Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost og sund livsstil. 
  • Aronia shot i større mængder kan virke laksativ på grund af saftens naturlige indhold af sorbitol.

Aroniabær kan anvendes til saft, smoothies, kryddersnaps og marmelade. Vi anbefaler, at det fremstilles uden kogning, da varme ødelægger bærrets indhold af anthocyanin. Aroniabær
indeholder ikke sundhedsskadelige stoffer, men har et højt indhold af tannin, som gør bærret knapt så attraktivt at spise direkte fra busken. Du kan blive inspireret ved at se vores opskrifter på hjemmesiden her: https://www.elkaerholm.dk/opskrift/

Her ses Aronia i tre forskellige former: som saft, drys og frosne bær.

Vil du vide mere om:

Aronia shots produktbillede webshop

Aronia shots

Aronia pulver i ny emballage.

Aronia pulver

Produktbillede, alle produkter

Alle produkter