Aroniabær, hvad er det godt for?

Aroniabær anprises officielt sådan her:

“Ekstrakt fra aroniabær har antioxidativ effekt og beskytter celler mod ødelæggelse af oxidativ stress.”

Det synes vi er en noget abstrakt beskrivelse. Professor Bente Klarlund, leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme og af Center for Aktiv Sundhed, forklarer det noget mere jordnært i hendes nye bog (på side 79): ” Yngre med årene”:

”Mørke bær som blåbær, brombær, solbær, hyldebær, mørke kirsebær og hindbær indeholder anthocyaniner, som beskytter mod inflammation. 50-100 gram dagligt er tilstrækkeligt for at opnå effekt”.

Vi samarbejder med danske universiter

I efterhånden mange år har vi på Elkærholm haft et godt samarbejde med Aarhus Universitet og Syddansk Universitet om forskning i aroniabær. Her er nogle af de ting, som vi har fundet ud af:

Vores fælles forskning viser, at anthocyaniner nedbrydes og mister deres anti-inflammatoriske effekt, hvis de udsættes for varme (altså en pasteurisering). Det vil vi selvfølgelig undgå: Derfor opbevarer vi altid vores aroniabær ved temperaturer under 5 °C lige fra de forlader busken i vores plantage, og til du står med en flaske aronia shot i dine hænder. Vi er faktisk den eneste producent i Europa, som ikke varmebehandler vores aroniasaft! En væsentlig sidegevinst ved vores særlige produktionsmetode er, at saften smager dejlig frisk og frugtagtig og den astringerende smag af tannin er reduceret til et ubetydeligt strejf.

Hvis du beslutter dig for at drikke aronia shot fra Elkærholm, er det meget vigtigt, at du altid opbevarer den i et koldt køleskab eller på frost, så den kan bevare sin høje kvalitet og holdbarhed.

Aronia indeholder mange anthocyaniner

Anthocyaniner hører til gruppen af antioxidanter. Aroniabærs høje indhold af anthocyaniner kan ses med det blotte øje, fordi det er dem, der giver aroniabærret sin mørklilla – ja næsten helt sorte – farve. Andre mørke bær som blåbær og sorte kirsebær indeholder også anthocyanin, men i meget lavere koncentrationer end i aroniabær. For eksempel indeholder aroniabær mere end 3 gange så mange anthocyaniner som blåbær.

Aronia Næringsindhold

Hvad er aronia?

Aronia er en stor busk, som måske bedre er kendt under populære navne som surbær eller sortrøn. Der findes forskellige arter af aroniabær, som primært er hjemhørende i Nordamerika, men som også stortrives her i Norden. Det friskplukkede bær kan minde lidt om solbær, men det adskiller sig markant på grund af sin karakteristiske bitre (astringerende) smag, som skyldes dets tårnhøje indhold af antioxidanter. Både aroniabær og aroniablade har også et meget højt indhold af tannin, der virker som forsvarsværk imod angreb af svampe og skadedyr. Denne ”lille” finte gør dermed hele busken usædvanlig hårdfør og sund. Planten blomstrer med smukke hvide blomster i slutningen af maj, som når de bliver bestøvet af insekter, udvikler sig til nattesorte bær hen over sommeren. Aroniabær er plukkemodne i september måned. De tre mest udbredte sorter af Aronia melanocarpa er ´Nero´, ´Viking´ og ’Aron’.

 

Hvor meget Aronia saft skal man drikke om dagen?

Vores aroniashots er ikke varmebehandlet overhovedet og har derfor bevaret de fleste af bærrets antioxidanter og vitaminer under processen. Det betyder, er aronia shot fra Elkærholm er drøj i brug. Faktisk kan du i de fleste tilfælde nøjes med 1 daglig shot på 35 milliliter, som vi anbefaler, at du tager hver morgen før morgenmaden og/eller om aftenen lige før sengetid.

 

Hvorfor bør du drikke aronia saft?

Hvis du interesserer dig for at leve sundt, vil 1-2 aronia shots om dagen være et vigtigt bidrag i din indtagelse af antiinflammatorisk kost. Andre antiinflammatoriske fødevarer, som ikke erstatter, men til sammen bidrager i denne sammenhæng er fed fisk, kål og fuldkorn. 

Desuden har aronia en anden effekt, som ikke er beskrevet i litteraturen, men som både vi her i husstanden og mange andre af vores kunder benytter os af: Den modvirker forstoppelse. Så vil du slippe for at spise udblødte svesker, har du her et let og smagfuldt alternativ. 

 

Hvorfor bør du spise aronia pulver?

Aronia pulver har ligesom saften et højt indhold af anthocyanin, som virker antiinflammatorisk.

Desuden har aronia pulveret et meget højt indhold af kostfibre på 47% kostfibre: Til sammenligning indeholder havregryn 9,3%! Derfor er også aronia pulveret meget drøjt i brug: Vi anbefaler 1-2 teske (3-6 gram) dagligt. Aronia pulver kan drysses på din A-38, skyr eller anden ”skemad”, blandes i smoothies eller blot skylles ned med et lille glas vand eller ovenpå din salat.

Kostfibre bidrager til normal tarmfunktion. Kostfibre er særligt grove kulhydrater, der adskiller sig fra kostens almindelige kulhydrater ved ikke at blive nedbrudte af mave-tarmkanalens fordøjelsesenzymer og dermed når tyktarmen relativt uforandrede. Du kan læse mere om kostfibre her.

Trin-for-trin – sådan bruger du aronia shots

Det er let og enkelt at bruge vores aronia shot som en fast del af din daglige diæt. Nedenfor guider vi dig igennem processen, så du får mest ud af produktet.

1. En flaske shots indeholder 14 shots, og du kan nøjes med at tage ét shot om dagen, gerne om morgenen før din morgenmad.
Husk at opbevare flasken i køleskabet, da saften er upasteuriseret!
2. Find et almindeligt shotglas eller lille snapseglas frem – så er det let at hælde den rigtige mængde op.
3. Du kan også blande din daglige aronia shot op med f.eks. æble juice, da de to safter komplimenterer hinanden rigtig godt.
4. Nyd den friske, frugtige drik og kom godt i gang med dagen

Hvis du har spørgsmål til vores produkter, er du altid velkommen til at kontakte os, så hjælper vi gerne med at finde det produkt der passer bedst til dig, eller svare på dine spørgsmål.

Guide – Hvilket produkt skal jeg vælge?

Hos Elkærholm har vi to forskellige varianter af aroniasaft: Aronia Classic der er produceret efter Dorthes farmors opskrift på upasteuriserede kirsebærsaft, som har sin oprindelse fra før 2. verdenskrig.  Og aronia shot uden tilsat sukker, der en sukkerfri variant af Classic. Sidstnævnte blev en del af vores sortiment i 2016, da vores kunder begyndte at efterspørge den. De to varianter er stort set ens når det kommer til det høje indhold af antioxidanter, men da de ikke smager helt ens, giver det dig mulighed for at vælge den smag, som du synes bedst om.

Uden tilsat sukker

Vil du nyde den friske smag af aroniabær, der ikke har været opvarmede, og går du bevidst efter produkter uden tilsat sukker, er denne variant interessant for dig. Det naturlige indhold af sukker fra aroniasaften betyder, at den har en lidt skarpere og tydelig, frisk bæragtig smag. Så den henvender sig til dig, der synes, at almindeligt saftevand er for sødt. Her får du ingen overraskelser – kun saften fra danske aroniabær. 

Classic – 5% sukker

Vores Classic variant er som sagt grundstenen i vores shotproduktion af aroniabær. Det er opskriften til denne, som vi har fået i arv fra vores frugtavler ophav, og det er den, som vi har udviklet fra køkkenbordsforsøg og til egentlig produktion. Den er tilsat 5% sukker, og den har stort set det samme høje indhold af antioxidanter som varianten uden tilsat sukker. Derfor smager den selvfølgelig lidt sødere, men den største forskel er, at sukkeret ”snyder” dine smagsløg ved at dække over den sidste rest af indholdet af tannin i saften, så saften opleves som rund, frugtagtig og meget mild i smagen. Så du skal vælge Aronia Classic, hvis du stadig gerne vil have de gode egenskaber af aronia bær, men samtidig påskønner den lille smule ekstra sødme, der kommer fra en gennemtestet og traditionsrig familieopskrift.

 

 

Her ses Aronia i tre forskellige former: som saft, drys og frosne bær.

Vil du vide mere om:

Aronia shots produktbillede webshop

Aronia shots

Aronia pulver i ny emballage.

Aronia pulver

Produktbillede, alle produkter

Alle produkter