Surbær – bærrenes dronning
Surbær, hvor stammer planten fra?
Der findes 3 hjemmehørende, nordamerikanske arter af surbær: Aronia melanocarpa (mørke bær), Aronia aronia arbutifolia (røde bær) og Aronia prunifolia (lilla bær). I Europa har vi imidlertid en 4. art, som adskiller sig markant fra de amerikanske: Den er nemlig tetraploid! Det betyder, at planten har 4 sæt kromosomer til forskel for de amerikanske arter, der kun har 2 sæt (diploid). Man formoder, at den europæiske art er et resultat af den russiske pomolog Ivan Michurins forædlingsarbejde udført på Aronia melanocarpa i begyndelsen af 1900 tallet. Den europæiske surbær har det latinske navn: “Aronia mitschurinii A. K. Skvortsov & Maitul”. Sorterne ’Viking’, ’Nero’ og ’Aron’ stammer fra denne art.
Den europæiske surbær har i de sidste 100 år været dyrket med fødevareproduktion for øje i de Central- og Østeuropæiske lande. Siden årtusindskiftet er vi også begyndt at dyrke surbær i Danmark og Tyskland.
Længe før murens fald har surbær været en del af de østeuropæiske, statsdirigerede forskningsprogrammer. Siden årtusindskiftet har forskningen i surbær også bredt sig til Danmark og resten af Nordeuropa, USA og Sydøstasien.
Aroniabær var en integreret del af kosten blandt de nordamerikanske indianere, og de kaldte Aronia for bærrenes dronning.
Surbær i dag
Surbær er stadig ukendt i den brede befolkning på trods af bærrets interessante karakteristika. Det skyldes sandsynligvis, at bærret ikke egner sig som spisebær, da indholdet af det sammensnerpende bitterstof tannin er meget højt. På grund af aronias høje indehold af de blå og røde anthocyaniner, anvendes det i stigende grad som naturligt farvestof i fødevarer. Et eksempel herpå er Arlas Koldskål med tykmælk og jordbær, hvor der er tilsat surbær for at tilføre produktet den rødlige farve.
Hans Peter og jeg har udviklet en metode, så vi bevarer det høje indhold af anthocyaniner, men fjerner den bitre smag af tannin i vores aronia saft. Det betyder, at vores saft har en meget fin og frisk smag af bær. Du kan læse mere om vores saft her.
Surbær busken
Surbærbusken er en attraktiv prydplante. Den er rød i sit udspring og kommer med et væld af hvide blomster i slutningen af maj. I august får busken masser af små, blåsorte bær, og den slutter af med en pragtfuld finale i purpurrød afblomstring i oktober. Buskene bliver op til 3 meter høje afhængig af sort, pasning og levested.
Som de første i Danmark plantede vi de første aroniabuske i 2001. Og som tredje-generations frugtavler, fandt Dorthe det naturligt at bruge det gennemprøvede dyrkningssystem, som hendes far og farfar havde anvendt til dyrkning af solbær og ribs. Igennem årene har vi bygget videre på dette system, så det nu tager mere hensyn til surbærbuskens karakteristiske måde at vokse og sætte bær på. I dag dyrker vi mere end 120.000 planter fordelt på 35 hektar her på Elkærholm.
Er surbær det samme som aronia?
Surbær og aronia er faktisk det samme – begge navne bruges ofte, afhængigt af hvor og hvem du spørger. Surbær er det danske navn, men ofte vil du også høre det latinske navn ”aronia melanocarpa” blive brugt. Aronia lyder da også lidt mere charmerende end surbær og ”melanocarpa” betyder mange bær…. og det er da heller ikke så ringe endda.
Da aronia også ligger genetisk tæt på Røn, kaldes aronia af og til også for sortrøn.
Der er altså ingen grund til forvirring – surbær og sortrøn og aronia ER det samme.
Hvordan smager surbær?
Hvis du en dejlig septemberdag plukker de sorte surbær og putter dem i munden, så smager de som navnet beskriver – en lille smule surt og bittert. Det skal du dog ikke lade dig skræmme af, for vi forarbejder de høstede aroniabær meget skånsomt og uden at opvarme dem, så saften kommer til at smage frisk og bæragtig. Bitterstofferne, eller tannin som de også kaldes, anes kun svagt i vores Aronia shot uden tilsat sukker og hvis du smager vores Aronia shot Classic (med 5% sukker tilsat) ja så dækker sødmen over de sidste rester af bitterstofferne i saften, så alle begejstres af smagen. Det er nemlig vigtigt, at aronia saft smager dejligt, da det skal tages hver dag.
Skallen på bærrene har en mørk, næsten sort farve og saften er dybrød, -en virkelig flot farve, der får saften til at se meget indbydende ud.
Aronia i smukt efterårsløv fra vores plantage. Du kan læse mere om Aronia plantagens udvikling gennem året ved at klikke hér!