Hvem er vi?

Vores historie

Vi, det vil sige Dorthe og Hans Peter Søeberg, er uddannet kandidater i henholdsvis frugtavl og plantefysiologi. Vi arbejdede oprindeligt som konsulenter på Seges, Landbrugets Vidensbank i Århus. Men en drøm begyndte at spire. Vi havde lyst til at skabe noget selv. Vi brændte for at beskæftige os med en fødevare, der kunne ”noget mere” end blot at mætte. På det tidspunkt vidste vi bare ikke, hvilken fødevare det skulle være.

 

Ideens udspring

Svaret kom fra uventet kant. Dorthes far, der ligeledes er frugtavler, faldt i snak med en chauffør, der netop havde hentet 10 læs Aroniabær i Rusland. De bær havde vi aldrig hørt om før. Året var 1998, og Google var også på bar bund. Med ihærdig søgen på det lokale bibliotek fandt vi heldigvis en del artikler forskningsresultater frem om emnet.

Og så blev den hellige ild tændt i os!

 

De første buske

I foråret 2001 var vi klar og plantede de første 15.000 buske. I 2003 plantede vi yderligere 10.000 buske, og denne gang var vi bedre forberedt og havde afsøgt og fundet flere interessante planteskoler i det meste af Nordeuropa. Det var en noget broget samling af Aronia-buske, vi fik hentet hjem og plantet. Først var vi noget i vildrede, havde vi alt for mange sorter? Senere viste det sig, at de mange forskellige sorter var guld værd for os. I 2009 indgik vi i det første forskningsprojekt med Århus Universitet. Projektet sigte var blandt andet at undersøge forskellige sorters indhold af aktivstoffer. Her viste det sig, at det en stor fordel, at vi havde det meste af det europæiske arvemateriale hos os.

 

Fra frugtavler til mosterichef

De første år solgte vi Aroniabær til juice i Tyskland, men vi syntes det var en tam fornemmelse bare at læsse bærrene på en lastbil efter høst. Vi fornemmede, at vi gik glip af noget. Aroniabær måtte kunne bruges til mere end blot et naturligt farvestof i juiceindustrien, tænkte vi.

Fra de dage i Vonsild som producent af industribær. Og ja det er aroniabær der farver så stærkt!

Smagen kan være en central udfordring ved Aroniabær. Det var det også for os i de første år. Men efter ihærdige forsøg hjemme ved køkkenbordet lykkedes det os endelig i 2010 at fremstille prototypen på Aroniabær shot, som i dag er vores stolte flagskib.

I 2011 inviterede Claus Meyer en række nicheproducenter til MAD Food Festival i København. Vi takkede ja til invitationen og med storslået hjælp fra ægteparret Corneliussen, “Frugthaven” i St. Brøndum fik vi produceret de første 300 flasker, som vi tog med på festival. Det var grænseoverskridende for to konsulenter som os, pludselig at skulle sælge vores varer face-to-face fra en bod. Men vi blev taget godt imod af både kunder og smagsdommere, og vi kom hjem uden flasker og med masser af erfaring og endnu mere gå-på-mod i bagagen.

I foråret 2012 blev vores første hjemmebyggede mikromosteri på 25 m2 fødevaregodkendt. Godt to år efter indviede vi det nybyggede mosteri på Elkærholm på godt 1000 m2.

Gårdmosteriet i front med hovedbygningen fra 1792 bagved

Og videre frem

Nu havde vi fået styr på at producere saft af Aroniabærret. Så rettede vi vores fokus mod den kulsorte pressekage, der var tilbage efter saftpresningen. Vi både vidste og kunne se, at pressekagen måtte indeholde masser af blå og røde antioxidanter. For at få sikkerhed indgik vi et inSPIRe projekt sammen med Annette Baltzer, Force Institute og DTU Århus. Vi behandlede pressekagen på alle tænkelige og utænkelige måder, og målte om det har betydning for mængden af antioxidanter. Og det har det! Så i efteråret 2015 udviklede vi faciliteter, der kan omdanne pressekagen til Aroniabær the samt Aroniabær drys. Vi har udviklet en kvalitet, som sikrer, at indholdet af antioxidanter bliver i produkterne og ikke ”går op i røg”. Desuden har vi altid mindst 3 forskellige forskningsprojekter eller samarbejdsprojekter med kokke og gastronomer mhp. afsøgning af nye anvendelsesmuligheder for aroniabærret. “Hvis du vil vide mere, så gør noget ved det!” er et af vores mottoer.