Søeberg – familien bag aroniaeventyret
Søeberg familien består af ægteparret Dorthe og Hans Peter Søeberg og børnene Andrea og Erik. Andrea er en gedigen fotograf, og det er hende, der tager billeder og video af livet på Elkærholm. Inden hun begyndte at læse til farmaceut på Københavns Universitet, arbejdede hun et år i vores gårdmosteri. Erik går på gymnasiet, og har desuden det meste ansvar for driften af hjemmesiden. Men vi er ikke blevet frugtavlere ud af det blå: Både Dorthes far og farfar var frugtavlere mens Hans Peters familie er landmænd gennem mange generationer.
Dorthe Søeberg er kandidat i frugtavl fra Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole og Hans Peter Søeberg har afsluttet sin Masters (MSc) i plantefysiologi på University of Reading i England. Vi mødte hinanden, da vi var ansatte som konsulenter på Seges, Landbrugets Vidensbank i Århus. Her begyndte en drøm at spire: Vi havde lysten til at skabe noget selv, og vi brændte begge for at beskæftige os med en fødevare, der kunne ”noget mere end blot at mætte”. Så vi kikkede nysgerrigt på bl.a. medicinplanterne Gingo biloba og Rød Solhat, inden vi første gang, hørte om det ukendte bær: aroniabær.
Her ses vores familie bestående af os, Dorthe og Hans Peter, og vores børn Andrea og Erik Søeberg.
Aroniabær -ideens udspring
Det skulle blive Dorthes far, der jo også er frugtavler, som først hørte om det nye bær: Han faldt i snak med en chauffør, der netop havde hentet 10 læs aroniabær i Rusland. Året var 1998, og ligesom vi, var Google også på bar bund. Men ved ihærdig søgen på fagbiblioteket på Seges fandt vi heldigvis nogle få artikler om interessante forskningsresultater frem om emnet.
Og så blev den hellige ild tændt i os!
I dag lever vi efter citatet:
”Let your food be your medicine, and let your medicine be your food.”
Hippocrates; greek philosopher and the father of medical science, 400 years before Christ.
Eller på dansk:
“Lad din mad være din medicin, og din medicin være din mad.”
Hippokrates; græsk filosof og vores “fader” af medicinsk videnskab, 400 år før Kristus.
Derfor producerer vi vores helt egen og unikke danske aronia saft.
De første aroniabuske
I foråret 2001 blev de første 15.000 aronia buske plantet ved siden af vores fuldtidsarbejde i Århus. I 2003 plantede vi yderligere 10.000 aronia buske. Denne gang havde vi afsøgt og fundet flere interessante planteskoler i det meste af Nordeuropa. Det var en noget broget samling af aroniabuske, vi fik hentet hjem og plantet. Først var vi noget i vildrede; Havde vi mon alt for mange sorter? Senere viste det sig at være var guld værd. For da vi i 2009 deltog i det første forskningsprojekt med Aarhus Universitet, blev aktivstofferne i de mange forskellige sorter undersøgt. Derfor har vi valgt, at dyrke de sorter, der har det højeste indhold af antioxidanten: Anthocyanin. Senest i vinteren 2019/20 har vi plantet yderligere 21.000 planter. P.t. har vi over 37 ha aroniabær, hvilket er mere end 100.000 aroniabuske.
Fra frugtavler til mosterichef
De første år solgte vi aroniabær til juice i Tyskland, men vi syntes det var en tam fornemmelse bare at læsse bærrene på en lastbil efter høst. Vi fornemmede, at vi gik glip af noget. Aroniabær måtte kunne bruges til mere end blot et naturligt farvestof i juiceindustrien, tænkte vi.
Smagen kan være en central udfordring ved aroniabær. Det var det også for os i de første år. Men efter mange ”køkkenbordseksperimenter” lykkedes det os endelig i 2010 at fremstille prototypen på aronia shot Classic, som i dag er vores stolte flagskib.
I 2011 inviterede Claus Meyer en række nicheproducenter til en ”MAD Food” Festival i København. Vi takkede ja til invitationen og med storslået hjælp fra ægteparret Corneliussen, “Frugthaven” i St. Brøndum fik vi produceret de første 300 flasker, som vi tog med på festival. Det var grænseoverskridende for to konsulenter som os, pludselig at skulle sælge vores varer face-to-face fra en bod. Heldigvis blev vi taget godt imod af både kunder og smagsdommere. Vi kunne drage hjem -alt var udsolgt- og med masser af erfaring og endnu mere gå-på-mod i bagagen. Dagen efter formulerede vi et manifest, og det er stadig vores vision i dag.
I foråret 2012 blev vores første hjemmebyggede mikromosteri på 25 m2 fødevaregodkendt. Baseret på de værdifulde erfaringer vi fik herfra, byggede vi et helt nyt gårdmosteri i en ny 1000 m2 stor bygning på Elkærholm.
På billedet ses hovedbygningen fra 1792 på Elkærholm sammen med den røde sidefløj og den tidligere mølle bygning.
Og videre frem
Nu har vi fået rigtig godt styr på at lave ikke-varmebehandlet saft af vores aroniabær, og selvom vi hele tiden kan finde nye steder at forbedre processen, er behovet for udvikling ikke så stort længere. Derfor har vi nu rettet vores fokus på at produktudvikle den dybviolette pressekage, der er tilbage, efter vi har presset saft af bærrene. Man kan med det blotte øje se, at pressekagen indeholder masser af blå og røde antioxidanter. Først har vi i et inSPIRe projekt ledet af mejeriingeniør Annette Baltzer, Force Institute og med deltagelse af DTU Århus. Her behandlede vi pressekagen på alle tænkelige måder for efterfølgende at måle koncentrationen af antioxidanter. Der var store forskelle på behandlingerne. På basis af dette udviklede vi en proces, hvor vi bevarer flest mulige antioxidanter. Og resultatet er vores Aronia pulver.
Men det slutter ikke her, så lige nu deltager vi i 2. del af et stort udviklingsprojekt, hvor projektdeltagerne er: Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Chr. Hansen Ingredients og Frederiksdal. Projektet heder ProBioFa. Fokus er her at udvikle metoder, der kan udtrække anthocyanin af pressekagen, og det vil måske give os mulighed for at kunne udbyde aronia på pille på sigt. Desuden har vi ansat erhvervsforsker Christine Bodelund Christiansen i en 3-årig stilling i samarbejde med Skejby Universitetshospital. Fokus er her at undersøge, om man kan øge kroppens mulighed for at optage anthocyanin i aronia pressekage, hvis man fermenterer den. Håbet er, at vi på den måde kan forbedre virkningen af aronias evne til at bekæmpe oxidativ stress!
Billeder på hjemmesiden
De fleste billeder der bliver brugt på hjemme-, Facebook- og Instagramside er taget af vores datter Andrea Søeberg.
Du kan også se en video om os her: